Нещо като изповед, но не точно...

Издателство „МАРК 91“ e реализирана моя мечта и  лично преживяване започнало в 90-те години, което е съхранило вълнението и радостта от всяка създадена нова детска книжка и до днес! Повече от 30 години, повече от 30 заглавията на издателството! Всяка книжка е моя рожба като автор, художник и издател! 30 детски книжки, 30 непринудени разговори с детето и голямата ми  надежда, че с тази дълга приказка през отминалите години и стотиците илюстрации, съм докосна и обогатила детската душа.

1990

2022

Първите ми читатели бяха моите деца, които са на кориците на първите детски Албуми по ръчен труд от 1 до 4 клас! Тези деца са реалното измерение на отминалото време. Днес синът ми е прекрасен IT специалист в София и има свой син, а дъщеря ми е успял архитект в Женева със свое щастливо семейство.

Много от детските книжки са одобрени от МОН и са на разположение в детските градини и училище. Огромен труд и силна воля са били постоянни спътници през годините, за да преодолеем всички предизвикателства на времето и жестоката конкуренция. Единственото мое оръжие е огромната ми любов към детето и вярата ми, че има какво да му разкажа.

Мисля, че най-значимото постижение на издателството са разработените познавателни книжки по всички образователни направления за 5 и 6-годишни деца на ПС „Дете със златно сърчице“, одобрени от МОН. Огромна благодарност дължа на доц. д-р.Елена Събева  от ПУ катедра „Предучилищна педагогика“ за академичната помощ, подкрепа и безусловно доверие в качествата на познавателните книжки и дидактичен материал.

Ако трябва да отговоря на въпроса - Защо повече от 30 години книжките на нашето скромно издателство „МАРК-91“ са живи, желани и обичани, може би трябва да кажа,
ЗАЩОТО:

Всяка книжка има своя душа.

Тя е приятелски разговор с малкия читател, в който детето се чувства обичано, насърчавано и уважано.

Книжките са различни.

С художественото и техническо изпълнение, рисуваните илюстрации, създаващи емоционални преживявания, познавателните книжки формират естетически и художествен усет у децата и обич към книгата.

Разбираеми, стойностни, ценностни.

Знанията, които предлагат книжките са разбираеми, имат възпитателна стойност и формират ценности.Ценностното отношение възниква не от мисълта, а от чувствата, затова сме се старали, докосвайки книжките, детето да преживява емоционално съдържанието и да получава трайни първи познания за света около него.

Години наред „Капчици от обич“ и „Чудната вратичка“ са първи книжки – любим подарък за Празника на буквите на първокласниците в цялата страна, а любимият подарък на четвъртокласници е „Песъчинка от луната – Приказка за Петя Дубарова“.

От 2018 год. българските деца извън страната научават 30 буквички обични от пъстрите странички на книжките на Издателство „МАРК-91“. Това са децата от Българските училища в Оксфорд, Кембридж, Виена, Съсекс, Единбург, Кьолн, Чикаго, Ню Йорк, Баден  Вюртенберг и др.

Е, аз съм един много щастлив човек, защото – моите книжни деца, създадени с толкова много обич,  са достигнали, прегърнали и подарили радост и знания на хиляди български деца!

Люба Маркова

ПОЗНАВАТЕЛНИ КНИЖКИ
по програмна система "Дете със златно сърчице"

ДЕТСКА ГРАДИНА У ДОМА
книжки с две лица

ДЕТСКИ КНИЖКИ
за празника на буквите, втори и четвърти клас

За празника на буквите

За трети и четвърти клас

НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Дарителска кампания за украинските деца в България

31.03.2022
Дарение от издателска къща “Марк-91” за децата на украинските бежанци, които имат занимания с преподаватели на ЦПЛР-Общински детски комплекс, гр. Варна.

СОУ"Св. Св. Кирил философ" гр. Пловдив.

13ти април
Една трогателна среща с книжките на ИК Марк 91 и прекрасните деца от шестте паралелки първи клас на СОУ"Св. Св. Кирил философ" гр. Пловдив.

Празник на буквите 2023

Пловдив
Щастливи сме, че и тази година 2500 български деца, празнуваха своя Празник на буквите с книжките на издателство МАРК 91. Прекрасните деца от у-ще "П. Хилендарски" Пловдив за дълго ще запомнят този ден!"

Празник на буквите 2023

ОУ "ЗАХАРИ СТОЯНОВ", Пловдив
"Благодаря,че направихте нашия празник цветен и изпълнен с много емоции! Желая нови творчески проекти!"
С уважение:
Евелина Вранчева

Скъпи родители,

В прегръдките си за кратко държите безценно богатство, за което може да мечтае човек в земния си път – ВАШИТЕ ДЕЦА! Радвайте се на преживените общи мигове, поощрявайте първите им стъпчици в големия живот, гордейте се с мъничките им дела, дайте им крила и благословете полета им.

Най-хубавият подарък, който може да направите на своето дете днес, е да му помогнете да разбира света около себе си, като говорите на сърцето му. Сега то е на 5, 8 или 10 години, но вярваме, че говорейки на сърцето му и нашите пъстри книжки ще допринесат мъничък дял, затова да израсне като мъдър, добросърдечен и емоционално устойчив възрастен.

За въпроси и поръчки на книжки:

Поръчките се заявяват на mark91@mail.bg и се изпълняват по ЕКОНТ с наложен платеж. Данни за доставка: Адрес на офиса на ЕКОНТ по Ваш избор, име и телефон на получателя, поръчка.