Приятели,

2019 год. е Годината на Петя Дубарова. „Песъчинка от луната“– Приказка за Петя Дубарова е нашия дълбок поклон, искрена обич и възхищение пред духа и таланта на Сестрата на слънцето от Бургас.

  „ … „Песъчинка от луната“ е една от най-добрите книги за деца, които са попадали пред погледа ми от последните години… Предназначена е както за ученици от начален курс, така и за техните родители, като пример как да общуваме с детето чрез книгата… Тази книга е първата, която постига такова адекватно на детската аудитория общуване…

… Приказният текст – „биографичен разказ“, е въведен така „Мило дете, ти си на 10 години, нали? Време е да ти разкажа приказка за едно необикновено момиченце, живяло между хората само седемнадесет години, но ги дарило с най-поетичната приказка, която някога е написало дете – приказката на своя живот!

… С финала на своята приказка Люба Маркова приканва децата да творят, да последват чудното дете. И цялата книжка сякаш се стреми да изрече точно това – това можеш да бъдеш и ти – както говори детството, което умее да вижда чудото и живота заедно.

… Достатъчно е да разлистите книгата за посетители в Дом-музей „Петя Дубарова“, за да стане ясно, че „Песъчинка от луната“ попада в целта. Тя явно дълбоко вълнува най-малките читатели на Петя : „Нейните стихове се вмъкват в душата на децата и ги правят по-добри“ (Делян – 4 клас), „България те обича, Петя Дубарова“ (третокласници), „Когато прочетох книгата „Песъчинка от луната“, аз почувствах много обич и радост, но ми стана тъжно, че един такъв човек, с толкова дарба сега не е жив. Но съм сигурна, че сега ни гледа отгоре, защото е ангел“ (Диляна, 4 клас)“.

Из книгата на Добрина Топалова „Явлението ПЕТЯ ДУБАРОВА – Митът за Поета“

София 2007, Университетско издателство „Св.Климен Охридски“